Hírek

Eltitkolják A Lyme-Kórt A Munkahelyükön, Nehogy Kirúgják Őket

Minden második kullancs Lyme-kórral fertőzött, és miután mára beköltöztek a kiskertekbe, játszóterekre, parkokba, mindenki veszélyben van miattuk. Aki nem tudta elkerülni a csípést, és nem elég erős az immunrendszere, gyökerestül ki fogja tépni megszokott életéből a betegség. Sok család élete megy tönkre az egészségügyi védőháló szinte teljes hiánya miatt.

A Lyme-betegek jogosan érezhetik magukat jog nélküli embereknek, mivel Magyarországon nincs kezelési protokollja a betegségnek. Egy Lyme-beteg 2016 áprilisában megkérdezte az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól, hogy mégis kihez forduljon, milyen kezelésre van lehetőség Magyarországon, mivel a Lyme Borreliózis tekintetében nincsen érvényben lévő szakmai irányelv. Arról tájékoztatták válaszlevelükben, hogy „A nemzetközi szakirodalomban számos jó minőségű diagnosztikus és terápiás irányelv és egyéb szakmai anyag áll rendelkezésre, amelyeket alapul vehetnek a hazai szakemberek.” Majd felsorolnak néhány linket.

A Lyme Borreliosis kifejezés a Lyme-kór latin megfelelője.

Tehát az egészségügyi kormányzat álláspontja szerint elég, ha az internetet böngészve gyógyíttatják magukat a Lyme-betegek. Ami különben így is történik, miután saját maguk összegyűjtötték a kezelésre vonatkozó információkat, és ahogy tudják, értékelték azokat.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ azt közölte a Lyme-beteg levelére küldött válaszában, hogy jelenleg a kérdéses témában nincsen érvényben hatályos magyar szakmai irányelv. Az irányelvfejlesztés feladatáért felelős kijelölt szervezet, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

De ezzel még nincs vége: mert ha munkaképtelenné tesz valakit a Lyme-kór, akkor nem számíthatnak szociális ellátásra, leszázalékolásra, egyáltalán bármilyen jövedelemre, ahogy az őket egész nap gondozó rokonok nem részesülhetnek ápolási díjban.

A betegek helyzetéről és munkavállalási lehetőségeiről beszélgettünk Czikoráné Szabó Évával, a Lyme Betegekért és Magyar Emberekért Családokért Alapítvány elnökével.

Mi történik azzal, aki a Lyme-betegséggel küzd, tud dolgozni?

Azok tudnak dolgozni, akiknek erős az immunrendszere, és nem alakul ki krónikus Lyme-betegség. Vagyis semmi feltűnő jele nincs annak, hogy Lyme-betegek. De ők nem merik felvállalni a betegségüket.

Nem értem, hogy miért.

Sokan teljesen tévesen azt hiszik, hogy a Lyme-kór emberről emberre terjed, emiatt félnek azoktól, akik a betegséget hordozzák. Az érintettek közül éppen ezért többségben vannak, akik nem merik felvállalni a Lyme-kórt a munkahelyükön, attól tartva, hogy kirúgják őket. 

Vannak jelei, amiből egyértelműen kiderül?

A Lyme-betegség tünetei nagyon sokfélék, változatosak és váratlanul jönnek-mennek. Sok ember életét meghatározzák, másoknál enyhébbek. A komoly tünetek miatt sokkal nagyobb erőfeszítésbe kerül a munkavégzés. Nagy teher a rosszullétek elviselése mellett az olyan kérdések napi szintű előkerülése, mint „hogy vagy?; rosszul vagy?; van valami baj?; voltál már orvosnál?” stb.

Van olyan betegtárs, aki a Lyme-kór miatt a végzettségétől alacsonyabb munkát tud csak végezni. Van, akiről tudják a munkahelyén a betegségét, de fogalmuk sincs, hogy mivel jár ez. Többen vannak, akik nem mondják el a munkahelyükön, mert félnek, hogy felmondanak nekik.

Czikora Éva szerint félnek a felmondástól a betegek

Mennyire gyakori tévhit, hogy emberről emberre terjed?

Esztó Klára immunológus, Lyme-kór specialista nemrég, a Lyme Betegek II. Országos Találkozóján megerősítette, hogy ma is gyakran előfordul ez a tévhit. A félreértés alapja, hogy egy fertőzött kullancstól kapja el az ember a betegséget, ami igaz, de az tévhit, hogy emberről emberre terjed.

Hány ember életét keseríti meg a betegség Magyarországon?

Sokkal több embert érint, mint amit a statisztika mutat, mert az orvosok sok esetben elmulasztják a regisztrációs kötelezettséget. Ma már a Lyme-betegség mindenkit érinthet, hiszen a kullancsok 50%-a hordoz valamilyen kórokozót, és ezeknek a 98%-a borrelia baktériumot, melynek több alfaja is létezik. Egy statisztika szerint tavaly több mint 1300 Lyme-kóros beteget regisztráltak, nem hivatalos statisztika szerint a Lyme-kór ma már népbetegségnek számít.

Van olyan stádium, amikor a Lyme miatt nem folytatható a munka?

Sokan elveszítik a munkájukat a betegség, és az azzal járó sok rosszullét miatt. Sok esetben előfordul ízületi, izomfájdalom, krónikus fáradság, fejfájás; az, hogy elfelejti, hogy miért indult el valahova. Krónikus Lyme-betegség kialakulásakor van példa arra, hogy mozgáskorlátozottá válik az ember, vagy pszichés problémái lesznek, például dühkitörések, érzékenység a fényre, zajokra. Egyik betegtársunknak olyan erős csontfájdalmai vannak, hogy nagyon nehezen tud megtenni pár métert is. Kommunikációs problémák is előfordulnak, például dadogás. A krónikus Lyme-kór maradandó súlyos fogyatékosságot is okoz. 

Milyen ellátást kapnak a Lyme-betegek?

Vannak olyan Lyme-betegek, akik semmilyen ellátásban nem részesülnek, mert nem fogadják el az orvosok azt a diagnózist, hogy van krónikus Lyme-betegség. De ha a Lyme mellé társul más betegség például Sclerosis Multiplex, autoimmun betegség, fogyatékosság, pszichiátriai kórképek. Az orvosok a betegség létezését sem ismerik el. Több olyan személyt ismerek, aki semmilyen ellátást nem kap.

Sehol semmi, nincs egy orvos, aki segíteni tud a Lyme-betegeken?

Az egyik Pest megyében élő betegtársam több éve olyan erős csontfájdalmakkal küzd, hogy emiatt járni sem tud, és nem tud dolgozni sem. Ő antibiotikumot szed, amit Esztó doktornő ír fel, mert ő az egyik a praktizáló orvosok között az országban, aki elismeri a krónikus Lyme-betegséget, és hosszú távú kombinált antibiotikumos kezelést ír fel. 2013 decemberében lejárt a szakmai irányelv, ami a Lyme-betegség kezelésére vonatkozott, és azóta nincs érvényes dokumentációja annak, hogy mi a kezelés protokollja.

Hogy lehet ekkor a fejetlenség?

Két tábor, két irányelv van Magyarországon, az egyik elfogadja krónikus betegségnek a Lyme-kórt, a másik nem. A betegek nem tudják eldönteni, melyiknek higgyenek, ezért sok a rossz diagnózis és a téves kezelés, aminek az a vége, hogy beteg emberként élik le az életüket. 

Meggyógyulnak vagy élhető életet élnek a kezeltek, volt, aki visszament dolgozni?

Mindkettő igaz, tehát vannak gyógyult Lyme-betegek, és vannak olyanok is, akik tünetmentesen élik az életüket. Igen, vannak olyanok, akik hosszú tartós betegállományt követően újra munkába állhattak és teljes életet élnek.

Marad a leszázalékolás, vagy valamilyen más ellátás megállapítása?

A Lyme-betegség után a szakértői bizottság nem állapítja meg senkiről, hogy leszázalékolható, vagy bármilyen rokkantellátásban részesíthető. Egy édesanya azzal keresett meg, hogy 22 éves lánya 5 éve Lyme-beteg és 24 órás felügyeletre szorul. Idegrendszeri problémák miatt ki sem tud mozdulni a lakásból, ezáltal az anyuka kiesett a munkából, és sem a lánya, sem ő nem kap semmilyen ellátást. Szóba sem jöhet az ápolási díj az édesanyának, mert a gyerekének „csak” Lyme-betegség diagnózisa van, ellenben, ha idős szülőt ápolna vagy fogyatékossággal élő gyereket nevelne, akkor részesülne ápolási díjban. Nincs ez sem rendbe téve, sok család élete megy tönkre emiatt. 

Ha a Lyme-kór miatt kényszerül valaki kerekesszékbe, akkor nem kap rokkantsági ellátást, míg, aki baleset miatt, az igen?

Amennyiben a rokkantsági állapotot a Lyme okozza, nem veszik figyelembe, csak akkor, ha más betegség is társul hozzá, például sokízületi gyulladás, Sclerosis Multiplex, súlyos deformitások stb.

Ha csak a Lyme a diagnózis, az nem elég a leszázalékoláshoz, nem elég bármilyen ellátás megállapításához. Ez pedig nem elég ahhoz, hogy ha egy Lyme-beteg 24 órás ápolásra szorul, és a hozzátartozója emiatt nem tud munkát vállalni, akkor megállapítsák az ápolási díjra való jogosultságot.

Az életminőség mitől függ?

Attól, hogy milyen tüneteket produkál. Ha legyengül az immunrendszer, akkor durva tüneteket okoz a krónikus Lyme, pl. mozgáskorlátozottság, pszichés problémák, erős csontfájdalmak, memóriaproblémák, dadogás. Ezek az emberek ráadásul kimaradnak a szociális ellátórendszerből is.

Czikoráné Szabó Éva szerint nincs arra egyértelmű válasz, hogy hány Lyme-beteg van Magyarországon, mivel csak a piros folttal jelentkező Lyme-betegeket kell jelenteni, viszont ez csupán az esetek 40%-ánál jelentkező tünet. Továbbá vannak a nem Lyme-kórral diagnosztizált és más betegségre kezelt személyek, és olyanok is, akik a nem megfelelő tájékoztatás miatt nem is mennek orvoshoz a tipikus tünetek ellenére sem.

Kiemelte, hogy jó lenne, ha a háziorvosok, reumatológusok, belgyógyászok, immunológusok gyakrabban gondolnának a tünetek alapján Lyme-kórra, és ha valaki nem emlékszik kullancscsípésre, és nem volt foltja, akkor is vetődjön fel a betegség lehetősége és küldje el az orvos Western Blot laborvizsgálatra. 

A Western Blot egy olyan laborvizsgálat, vérvizsgálat, mely során az emberi szervezet által termelt borrelia baktérium ellenanyag-termelést vizsgálják. Czikora Éva elmondta, hogy ez körülbelül 30-40%-os megbízhatóságú, míg a leggyakrabban használt Elisa teszt körülbelül mindössze 20%-os megbízhatóságú.

Megjelent:

https://www.hrportal.hu/hr/eltitkoljak-a-lyme-kort-a-munkahelyukon–nehogy-kirugjak-oket-20170612.html

Publio És A Rukkola Adományozás

Publio Kiadó (http://publio.hu/) és a Rukkola Könyvcserélde (http://www.rukkola.hu/) 3-3 könyvet, valamint tisztítószeres és tisztasági csomagot ajándékozott az Alapítványnak. Az ajándékok átadása során interjút készítettek az Alapítvány elnökével.

Kapcsolatok Ápolása

Az ember társas lény, nem élhet elszigetelten. Mégis, hogyan tartsuk fent szociális kötelékeinket, amikor túl betegnek érezzük magunkat ahhoz, hogy másokkal találkozzunk? Hogyan magyarázzuk el számukra érthető módon azt, hogy korlátozva vagyunk? És hogyan maradhatnak mellettünk azok, akik szeretnek és ápolnak minket?

Ezek a kérdések minden krónikus betegben felmerülnek. Jelentőségük különösen akkor nő meg, amikor a szóban forgó betegséget kevesen értik meg, és társadalmilag megbélyegzik.

Barátok, ismerősök

A legtöbb páciens szerint a krónikus betegség „megmutatja, kik az igazi barátaid”. Sokan sajnálattal tapasztalják, hogy a betegség első, akut fázisa után sok barátjuk elhagyja őket.

A legtöbb esetben azok, akik még nem voltak tartósan betegek, nem képesek kezelni a helyzetet. Gyengének érezhetik magukat azért, mert nem tudnak segíteni, így inkább elfordulnak tőled. Vagy viszonyotok már eddig is inkább felületes volt, amely főleg baráti eseményeken való részvételre és a közös érdeklődésre szorítkozott. Amikor valaki lebetegszik, ezektől rendszerint elesünk, így ezek az emberek is elmaradnak mellőlünk…

De a betegek számára nem a barátok elvesztése a legnehezebb, hanem az, amikor ítélkezni kezdenek.

Habár a Lyme-kór eléggé gyakori ahhoz, hogy széles körben is elfogadott betegség legyen (legalábbi Amerikában), azoknak, akik krónikus formájától szenvednek, vagy éveken keresztül diagnózis nélkül küzdöttek a tünetekkel, szembe kell nézniük a lehetőséggel, hogy „lógósnak” vagy hipochondernek kiáltják ki őket. A barátok szkeptikus hozzáállása éket ver a beteg és azon személyek közé, akiknek az első sorban kellene küzdeniük mellettük egy olyan világgal szemben, amely nem tolerálja azokat, akik nem tudnak lépést tartani vele. Ez nemcsak a barátság végét jelentheti, hanem maga a beteg is elbizonytalanodhat saját magában. Emiatt fontos, hogy a Lyme-betegek egy támogató rendszert tartsanak fent.

Számos krónikus betegségre sütöttek már bélyeget, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy nincsenek látható jelei a megfigyelő számára („láthatatlan betegség”). Pl. asztma, epilepszia, IBS, diabétesz, sőt az olyan elfogadott betegségek, mint a rák vagy szívproblémák is szégyenkezést válthattak ki a betegből, hiszen már nem érezték magukat a társadalom teljes tagjának. Ezt a helyzetet csak rontja, ha maga az orvostársadalom sem fogadja el a betegség létezését vagy a tünetek nem magyarázhatók orvosilag.

Amikor az ember hirtelen a társadalom peremén találja magát, tarthat attól, hogy másoknak beszéljen betegségéről, főleg, ha továbbra is szeretnének dolgozni és még úgy is néznek ki, mintha semmi bajuk sem lenne. Így idővel társadalmilag elfogadott kibúvókat keresnek, amikor visszautasítanak egy-egy meghívást pl. „Sajnálom, de ma nagyon elfoglalt vagyok.” Emiatt viszont szokássá válhat, hogy a beteg úgy tesz, mintha jól érezné magát, vagyis „eljátssza”.

Azok a betegek, akik megjátsszák magukat, gyakran azon kapják magukat, hogy a kelleténél jóval többet tesznek, hogy eleget tegyenek mások róluk alkotott véleményének. Ez különösen igaz azokra, akik a betegséget megelőzően aktív szociális és szakmai életet éltek. Azáltal, hogy eljátsszák, jól vannak, folyamatos belső konfliktust élnek meg, mivel „minél inkább tettetik, hogy jól vannak, annál jobban romlik állapotuk.” Másrészt viszont az őszinteséggel valójában az olyan nemkívánt vagy kellemetlen megjegyzéseket kockáztatjuk, mint pl. „De hát nem is nézel ki betegnek…” vagy „Próbáltad már…?”

Mit tehetünk?

Számos lehetőségünk van arra, hogy elegendő információt közöljük barátainkkal anélkül, hogy szükségtelenül olyan beszélgetésbe bonyolódnánk, mely tanácsok és megjegyzések hadával árasztana el minket.

1.   Csak a legszükségesebb információkat közöld. Lehetőleg ne beszéljünk a betegségünkről, kivéve, ha az fontos a számunkra értékes kapcsolat fenntartásához. Ez azt is jelentheti, hogy vissza kell fognod szociális kapcsolataidat, vagyis azokkal az emberekkel tartod fenn a kapcsolatot, akikhez szoros barátság fűz, akik támogatnak téged és megértőek.

2.   Ne érezd kötelező jellegűnek, hogy olyan embereknek mesélj betegségedről, akiket alig ismersz. Nem vagy a krónikus Lyme PR-osa, ne helyezd magadat a szóvívó szerepébe. Ez elkerülésnek is tűnhet, és valóban az is! De az elkerülés nem a gyávasággal egyenértékű. Mindig tartsd észben, hogy az egészséged az első. Márpedig egy beszélgetés, amely azt az érzést kelti benned, hogy nem értenek meg vagy meg kell védened magadat, nem tesz jót az egészségednek.

3.   Akut betegség vagy visszaesés esetén ne pazarold feleslegesen az értékes energiádat. Ha kénytelen vagy lemondani a társasági eseményeket, egyszerűen mondd azt, hogy „Most fáradt vagyok hozzá.” „Nem vagyok valami jól.” Hagyd ennyiben.

4.   Ha súlyos beteg vagy, de társad vagy egy családtagod segítségedre van, kérd meg őt, hogy vegyék fel helyetted a telefont. Elmondhatják barátaidnak, miben lehetnek a segítségedre.

Párkapcsolat

„Saját magamat is eléggé megterhelő ellátni, hát még egy másik ember igényeivel törődni.”

~egy Lyme-beteg

Egy romantikus kapcsolat fenntartása akkor sem könnyű, amikor az ember egészséges. De ha az illető betegséggel küzd, főleg, ha az krónikus, a feszültség kezelése lehetetlennek tűnhet.

A barátságokhoz hasonlóan a krónikus Lyme egy párkapcsolatban is megmutatja, mennyire erős az a kapcsolat. Ha alapvetően jó, akkor túl fogja élni a betegséget. De ha nem, akkor a nyomás túl nagy lesz a kapcsolat számára – különösen akkor, ha az a fél betegszik meg, aki a kapcsolatban „teherbíróbb” volt. Ha ezidáig Te számítottál erősebbnek, partnered nem biztos, hogy képes lesz megbirkózni a feladattal, mely gondozásoddal jár.

Az egyedülálló betegektől gyakran hallhatjuk, hogy a Lyme valódi tragédiája az, hogy egyedül kell megküzdeni vele. Végigcsinálni az egészet egyedül, az akár évekig tartó küzdést egy betegséggel, amely maga alá gyűr, ijesztő kilátás. De a kapcsolatba belépő félelem is hatalmassá nőhet, s ezt szintén nehéz kezelni. A legjobb, amit tehetünk, ha őszinték maradunk – akkor is, ha kapcsolatban élünk, és akkor is, ha éppen most készülünk kapcsolatra lépni valakivel. Még az a meglepetés is érhet, hogy meglévő vagy leendő partnerünk sokkal erősebb annál, mint ahogy valaha hittük volna.

Mit tehetünk?

Szomorú, de előfordulhat, hogy a párkapcsolat a laza baráti kapcsolatokhoz hasonlóan véget ér. De ha elköteleződtünk egy őszinte kapcsolatnak partnerünkkel vagy házastársunkkal, számos módon erősíthetjük kötődésünket, abban az esetben is, ha mindkét fél beteg. (Néha sajnos a pár mindkét tagja Lyme-os, vagy míg egyikük Lyme-beteg, addig a másik másfajta krónikus betegséggel küzd.)

Az alábbi tanácsok segíthetnek megőrizni párkapcsolatunkat:

1.   Kerüljük a hibáztatást. Mégha nem is mondod, partnered úgy érezheti, hogy ő nem tesz eleget érted, vagy éppenséggel hozzájárul betegségedhez. Ezt az érzést elkerülheted, ha – finoman – elmagyarázod neki, hogy most nem tudsz részt venni egyik-másik tevékenységben. Ez még mindig jobb annál, mintha megpróbálnál vele tartani a programon, hogy aztán őt hibáztasd a visszaesésed miatt. Vedd kezedbe az irányítást, és tervezzetek olyan közös programokat, amelyekben korlátaid mellett is részt tudsz venni.

2.   Légy őszinte. Ha éppen borzasztó fájdalmak kínoznak, és úgy érzed, nem bírod, sírnod kell, tedd azt. De ne zárd ki a társadat. Ne félj attól, hogy belékapaszkodj.

3.   Ismerd el a segítséget. Társad nem mindig tudhatja, mit tegyen vagy mondjon neked, de mindent megpróbál, hogy segítsen neked. Köszönd meg az erőfeszítéseit. Légy hálás és mutasd ki neki, hogy milyen fontos számodra.

4.   Ismerd el a fájdalmát. Amikor egy szeretted fájdalommal küzd, Te is átérzed. Társad veled együtt szenved. Még betegséged közepette is megnyugtathatod, hogy biztonságban érezze magát.

5.   Kérj segítséget. Ha túl nagy feladatnak bizonyul ápolásod, kérjetek segítséget külső forrástól. Ez lehet egy barát is, aki ráérő idejében meglátogat Titeket, segít rendbe tenni a házat vagy megfőzni a vacsorát. Amikor a partnered látja, hogy neki is van segítsége, csökkenhet a kapcsolatotokban felmerülő feszültség is. Ne feledjük, ő is elszigetelve érezheti magát, szenvedhet a magánytól.

6.   A szex magától értetődő egy párkapcsolatban. De hogyan mondhatod el társadnak, hogy most túl betegnek vagy fáradtnak érzed magad hozzá anélkül, hogy megbántanád érzéseit? Igazság szerint az őszinteség a legjobb politika, amikor a szexről van szó, függetlenül attól, beteg vagy-e vagy sem. Még egy egészséges embernek sem volna szabad belemennie az együttlétbe pusztán azért, hogy ne sértse meg a másik érzéseit. Egy súlyos betegség esetében – típusától függetlenül – a szex iránti vágy jelentősége erősen lecsökkenhet. A társnak ezt illene felismernie. Ha éppen gyógyulóban vagy, de még nem érzed úgy, hogy képes lennél mindenféle tevékenységben részt venni, ahogy a betegséged előtt tetted, megtalálhatod a módját a fizikai szeretet és vonzalom kifejezésének anélkül, hogy túlfeszítenéd határaidat. A legfontosabb a nyílt kommunikáció, és az, hogy képes legyél kimutatni szeretetedet.  

Gyermekek

Az egyik legnehezebb dolog egy beteg számára látni azt, milyen hatással van a betegség gyermekeire, főleg, ha kicsik. A gyermekek szüleiktől függenek, nemcsak szeretet és támogatás terén, hanem a túlélésük miatt is.

A fiatal gyermekek rettenetes elhagyatatottságot érezhetnek, amikor édesanyjuk vagy édesapjuk beteg. Úgy érezhetik, létezésük került veszélybe. Megrémülnek, összezavarodnak, érzéseik pedig oly módokon nyilvánulhatnak meg, mely a szülő számára igen nehezen kezelhető.

Szülőként felelősséged nem ér véget betegséged esetén sem. Ha beteg vagy, akkor is támogatnod kell gyermekeidet, meg kell mutatnod számukra, hogy anya és apa igenis mellettük áll.

Mit tehetünk?

1.   Bűntudat. A bűntudat érzése elkerülhetetlen, amikor nem vagy képes a megszokott módon gondoskodni gyermekeidről, nem beszélve arról, amikor látod, mennyire szenvednek ők is a betegséged miatt. Lehetőségeidhez mérten tegyél meg értük annyit, amennyit tudsz, de csak addig, amíg képes vagy rá. Ha túlerőlteted magadat, még betegebbé válhatsz, ez pedig nem tesz jót sem neked, sem gyermekeidnek.

2.   Mutasd ki számukra szeretetedet. Már azáltal is csökkentheted egy gyermek félelmét, ha a karodban tartod. Mesélj nekik estimesét, hallgasd meg történeteiket, így megbizonyosodhatnak arról, hogy alapvetően semmi sem változott. Nagyobb gyermekeidtől kérdezd meg, hogyan telt a napjuk, mi történt az iskolában. Normális, megszokott kommunikáció esetén a fizikai korlátok is kevésbé tűnnek komolynak. Gyermekedet gyakran elszomorítja a betegséged. Beszélgess vele!

3.   Ne menj bele a részletekbe. Gyermekeidet elfoghatja az aggodalom, hogy meghalsz. Ha kicsik, úgy magyarázd el nekik a helyzetet, hogy megértsék. Mondhatod például, hogy éppen beteg vagy, mint ők, amikor bárányhimlósek voltak vagy elkapták az influenzát. Ha nagyobbak, többet is megoszthatsz velük, megkérheted őket, hogy segítsenek neked. Amellett azonban, hogy megmutatod nekik, hogyan tudnak neked segíteni, figyelj oda, nehogy túlterheld őket. Az idősebb gyerekeknek is látniuk kell, hogy kézben tartod a helyzetet. Kérd meg őket, hogy olyan módon segítsenek neked, amely számukra nem megterhelő, de közben ne érezzék magukat sem tehetetlen nézőnek, sem úgy, hogy az ő vállukat nyomja gondviselésed minden felelőssége.

Ha a gyermek beteg

Nincs rosszabb, mint végignézni a gyermeked szenvedését, ha pedig súlyos beteg, a szíved nap, mint nap darabokra törhet. Ez a fájdalom még erősebb, ha Te magad is beteg vagy, és ténylegesen átérzed szenvedését.

Nem ritka, hogy egy családon belül egyidejűleg több gyermek is Lyme-beteg lesz. Ez hatalmas érzelmi terhet ró mindkét szülőre. Amikor egy gyermek súlyos betegséggel küzd, a felelősségteljes szülők úgy érezhetik, mindez az ő hibájuk. Miért nem tudták megvédeni őket?

Mit tehetünk?

1.   Ne hibáztasd magad. Gyermeked észreveszi, ha hibáztatod magadat, és ez megnehezíti az ő életét is.

2.   Állj ki gyermeked mellett. A legtöbb iskolarendszer nem fogadja el a hosszantartó Lyme-betegséget „igazi” betegségként. A szakemberek azt mondhatják, hogy gyermeked betegsége pszichológiai („iskolafóbia”), vagy visszautasíthatják az Americans with Diasabilities Act előírásait, esetleg más nemzeti kormánymechanizmusokat, amelyek a beteg gyermekek megsegítésére lettek létrehozva. Lehet, hogy ki kell állnod gyermeked mellett, akkor is, ha Te is beteg vagy.

3.   Csökkentsd az elvárásaidat. „Nem találkozhatsz a barátaiddal, amíg nem végezted el a házifeladatodat.” – ezt a mondatot felejtsük el. A házifeladat elkészítésénél sokkal fontosabb a gyermeked számára, hogy ne érezze magát elszigetelve.

4.   Ne lássa rajtad, hogy betegsége miatt stresszelsz. Gyermekek esetében az őszinteség nem mindig a legjobb út. Próbálj meg a szikla lenni a viharos tengeren, amelyben megkapaszkodhatnak. Egy nyugodt, hozzáértő, az irányítást a kezében tartó szülő legyél, mivel ők csak rád számíthatnak.

Forrás: http://www.prohealth.com/lyme/lyme-disease-relationships.cfm

(Fordítás: Maurer Lilla)

10 DOLOG, AMIT TUDNOD KELL HA ISMERSZ EGY LYME KÓRBAN SZENVEDŐT

1. A Lyme-kór egy láthatatlan betegség
Mit jelent ez? Amikor egy Lyme-os szörnyen érzi magát, egyáltalán nem néz ki máshogyan, mint a „jobb” napjain. Ennek a betegségnek általában nincsenek jól látható tünetei. Általában egy ilyen betegnek nincsen gipszbe bugyolálva az egész lába és nem ömlik a vére sem egy hatalmas sebből. A mi tüneteink inkább belül jelennek meg, például iszonyat fáradtság és gyengeség érzet, ízületi- és izomfájdalmak, szédülés, hányinger, szorongás vagy kábaság (ún. agyi köd). Ezeket nem lehet könnyen észrevenni külsőleg. Nehézt megérteni azt, hogy egy ember hogy-hogy szörnyen érzi magát, amikor „tökjól néz ki”. Még a viselkedésén sem mindig látni. Ezzel el is érkeztünk a második ponthoz:

2. A Lyme betegek nagyon hamar nagyon jó színésszé válnak
Had magyarázzam el. Amikor influenzával vagy megfázással otthon vagy egy pár napig vagy hétig, valószínűleg ágyban töltöd a napjaidat és néha azért panaszkodsz, hogy milyen rosszul vagy. Nem nagyon mozdulsz ki és sokszor el sem hagyod a hálószobádat. Legtöbbször azt mondod a barátaidnak/családtagjaidnak, hogy majd akkor látnak téged, amikor meggyógyultál. Túl szörnyen érzed magad a társasághoz. Az egyszerű feladatok, mint egy étel elkészítése vagy a házimunka is nehezedre esik. Szóval, nem nagyon csinálsz semmit.
Ami elfogadható, ha ez csak egy hétig történik meg, egyszer vagy kétszer egy évben. Mindenki megbetegszik, nem jó, de ez van, az élet megy tovább.
Azonban ha krónikus betegséged van, akkor minden nap arra ébredsz, hogy rettenetesen érzed magad és az összes rosszulléted egyszerre együtt támadott meg, pont ma. És könnyű azt mondtani, hogy akkor maradj ágyban és ne csinálj semmit, azonban te tudod, hogy ezek a tünetek nem fognak eltűnni holnap és a következő héten sem. Ez azt jelenti, hogy megpróbálsz egy nap minél több „normális” dolgot csinálni.
Néhány nap annyi erőd lesz csak, hogy vacsorát csinálj magadnak. Más napokon még kis is tudsz mozdulni és találkozni egy baráttal, aki rögtön meg is jegyzi, hogy milyen jól is nézel ki. „Biztos jobban érzed magad,hiszen itt vagy, kimozdultál!” Te beszélgetsz vele, nevetgélsz és úgy teszel, mintha semmi probléma nem lenne.
Sajnos, a legtöbb esetben, ez csak egy színjáték. Amikor egy krónikus betegséged van, nagyon hamar megtanulod, hogy a tüneteid állandó felemlegetése és a panaszkodás, illetve az emberek kizárása az életedből, egy nagyon magányos élethez vezethet. Az emberek nagyon hamar megunják a panaszkodásaidat arról, hogy milyen szarul vagy, és te gyorsan észreveszed, hogy társaság nélkül maradtál. Szóval, amikor képes vagy rá, akkor inkább mindig kimozdulsz, és előadod, hogy mennyire jól vagy. Mosolyogsz, nevetgélsz, és úgy teszel mintha éppen nem éreznél semmilyen fájdalmat vagy rosszérzést.
Nehéz és szomorú, hogy így kell élni. És ez még pluszban kimerítő is. És sokszor az „előadásod” közben rosszabbodnak hirtelen a tüneteid, ami még nehezebbé teszi a show fenntartását.

3. A tünetek erősödhetnek lassan, idővel, de máskor akár nagyon hirtelen is megjelenhetnek. Néha, amikor jól érezzük magunkat, hirtelen mintha kihúznák a talajt a lábunk alól. Hirtelen le kell ülnünk vagy le kell feküdnünk. Néha még el is ájulunk. Ez nagyon furcsa lehet egy olyan ember számára, aki nem beteg, hiszen egy másodperccel előtte még semmi bajunk sem volt. Mi történt? Vannak esetek, amikor a tünetek tényleg nagyon hirtelen jönnek. Egyszerűen ilyen a Lyme-kór. Van olyan eset is, hogy az ember alapból nem érzi jól magát, de egyelőre tudja mutatni még, hogy minden rendben van (lsd. kettes pont). Lehet, hogy szörnyen érzi magát, de nem ANNYIRA, hogy ne tudjon színlelni. Aztán amikor a tünetei rosszabbodnak, úgy néz ki, mintha hirtelen lett volna nagyon szarul, 0-ról felugrott volna hirtelen 10-re egy 10-es fájdalomskálán. Ilyenkor sokszor az történik, hogy amúgyis 7-es vagy 8-as ponton volt, de ezt megtanulta jól leplezni. A 10/10-t azonban már nem tudja és amikor ennyire rosszul érzi magát, akkor a színjátékot is abbahagyja és hátrébb megy, hogy össze tudja szedni magát.

4. A Lyme-kór kezelése speciális étrendet kíván
Amikor valaki Lyme-kór elleni kezelésen van, valószínűleg egy csomó ételt kerülnie kell. Ha már egyszer is ettél valakivel, akinek Lyme-ja van, akkor valószínűleg tapasztaltad is ezt. Legtöbbször nagyon szigorú, azonban nagyon egészséges diétát kell tartanunk, hogy csökkentsük a gyulladásokat és a méreganyagokat a szerveztetünkben. Elég van bennünk így is a Lyme-kór és a társfertőzései miatt. Általában az étrendünk glutén-, tej- és cukormentes. Gyakran eszünk szóját, kukoricát, tojást és nadragulyát (nightshades – ez biztos nadragulya?). Ha ez bosszant téged, egy pillanatra képzeld el, hogy milyen lehet napi 24 órában betartani ezeket a szabályokat. Minden nap. És közben folyamatosan szarul érezni magad. Adj hálát, hogy azt ehetsz, amit akarsz és valamennyire azért jól is érzed magad.

5. A Lyme kezelés gyakran okoz egy úgynevezett „Herxheimer-reakciót”
Vagy röviden„herx”-et. Hasonló ahhoz, ahogy egy kemoterápia kikészíti a rákos beteget. A Lyme-ra adott antibiotikumok, gyógyszerek miatt sok baktérium hal meg, ami nagy mennyiségű méreganyagot bocsát ki a szervezetbe. Ez általában azt eredményezi, hogy a szokásos tünetek még erősebben jelentkeznek, mivel a szervezetnek időre van szüksége, hogy kitisztítsa ezt a plusz mérget a keringési rendszerből. Máskor a testünk annyira túlterhelt, hogy nem is tudja hatékonyan detoxikálni saját magát, szóval ez egy nehéz folyamat, amit még nehezebb elviselni. Azonban ez sajnos gyakran szükséges, ahhoz, hogy javulást tapasztaljunk.

6. Sok Lyme beteg nem tud dolgozni vagy iskolába járni
Ez nem teszi őket lustává vagy motiválatlanná. Amikor annyira szörnyen érzed magad, hogy egy sima tusolás vagy ételkészítés is nehézzé válik, a munka vagy iskola teljesen kizárt. Ez valami, amivel személy szerint én is megküzdöttem, főleg az előző évben. Nagyon sok ember mondta nekem: „Milyen szerencsés vagy! Én is azt kívánom, hogy egész nap otthon lehessek és aludhassak, és ne kelljen iskolába vagy munkába mennem!” Ilyenkor általában üvöltenem kell. Bizton állíthatom, hogy egyáltalán nem jó itthon ragadni egy krónikus betegséggel kötelezettségek és tennivalók nélkül. Persze, ha csak egy picit érzed magad szarul, az első pár hét még kellemes pihenés is lehet. Utána azért valószínűleg eleged lesz. Belefáradsz az egésznapos TV-nézésbe és abba, hogy hallgatod a többi ember kinti napjait a való világban. Emberek közt akarsz majd lenni. El akarod hagyni a házadat. Na most add hozzá ehhez, hogy legtöbbször egy Lyme-kóros beteg nem csak egy „picit érzi magát szarul”. Inkább mintha a halálán lenne. Néha az olyan egyszerű dolgok, mint a légzés, is nehezére esik. És ez nem túlzás. Ez a fajta betegség nem olyan, mint egy egyszerű megfázás vagy influenza. Inkább kínszenvedésnek mondanám. Kérlek ne vond kétségbe a szenvedéseinket azzal, hogy „szerencsésnek” hívsz minket. Mert semmi sem állhat messzebb a valóságtól.

7. Nincs csodaszer vagy gyors gyógyulás a késői stádiumú Lyme-kór esetén
Lehet, hogy azon gondolkozol, miért beteg MÉG MINDIG a Lyme-os ismerősöd. De tényleg, már hónapok, akár évek óta tart. Miért nem működik a kezelés? Nem kéne már gyógyultnak lennie? Az igazság az, hogy nincs egyszerű válasz nekünk, akik a késői stádiummal küzdünk. Teljesen más az, ha valakit már a betegség elején diagnosztizálnak és megfelelően kezelnek. A Lyme már hónapok vagy évek óta bennünk garázdálkodik, és nem hajlandó harc nélkül feladni. Én személy szerint már 8 éve beteg voltam, mikor diagnosztizálták nálam a késői stádiumú Lyme-kórt. 9 hónapja kezelés alatt állok, és eddig csak kisebb javulásokat tapasztaltam. De ha picit is belegondolunk, 9 hónap nem is olyan sok, ahhoz képest, amennyi ideje ott van a Lyme-baktérium a testemben. A másik meg, hogy nincs olyan kezelési mód, ami mindenkinek jó lenne. Minden Lyme-eset egyedi és máshogy reagál a különböző kezelési módokra. Gyakran egy páciensnek sok módszert, gyógymódot vagy orvost kell kipróbálnia, mielőtt megtalálja a gyógyulás felé vezető utat. Ez a folyamat nagyon igénybe veszi a türelmünket, és igen, valószínűleg a tiedet is. De mégegyszer, fontos, hogy eszedbe jusson az, hogy valószínűleg amennyire frusztrál téged ez, annál mi százszor frusztráltabbnak és csalódottabbnak érezzük magunkat attól, hogy még „nincs javulás”. Kérlek, próbálj meg türelmesebbnek lenni és támogatni, hiszen reménytelinek és kitartónak lenni nagyon nehéz, de rettenetesen fontos akkor is, mikor semmi nem működik.

8. A Lyme-kór kezelése hihetetlen drága és valószínűleg nem támogatja az állam
A probléma a Lyme-kórral, hogy az általánosan elfogadott kezelési módok azoknak valók, akiket az első pár hétben már elkezdenek kezelni. Ekkor általában pár hét vagy pár hónap antibiotikumos kezelés elég a gyógyulásra. Ezeket a rövid kezeléseket általában állja a biztosítás vagy az állam. Azonban a késői stádiumú Lyme-kór a kezelése sokkal bonyolultabb. Pár hét antibiotikummal sajnos a közelébe sem lehet kerülni a gyógyulásnak. Ezen felül valószínűleg szükség van a kezelés kiegészítésére is vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel vagy gyógynövényekkel. Amikor a késői stádiumról van szó, mindent be kell vetnünk. Néha ez azt is jelenti, hogy a világ másik végére kell utaznunk egy másik orvoshoz. Vagy egy új, de költséges gyógymódot kipróbálnunk, természetesen a saját zsebünkből fizetve. Ez egy kicsit rémálomszerű számunkra, hiszen nem elég, hogy van egy hatalmas problémánk az egészségünkkel, még ennek ellenére aggódhatunk amiatt is, hogy honnan lesz elég pénzünk a kezelésre. Ha szeretnél segíteni a barátodnak, ajánld fel a segítségedet, hogy pénzt keressen vagy támogasd őt anyagilag, ha megteheted. Ez valószínűleg többet jelentene neki, mint gondolnád.

9. A Lyme-kór nagyon elszigetel az emberektől
Amikor krónikus beteg vagy, nagyon sok mindent kihagysz. Kis dolgok, mint a bulik vagy összejövetelek. Nagyobbak, mint ünnepségek vagy vakációk. Ez nehéz. Nagyon nehéz. És még nehezebb ilyenkor nem rettenetesen magányosnak érezned magad. Ha van valaki a környezetedben Lyme-kórral, akkor valósznínűleg észrevetted már, hogy lemondja az eseményeket az állapotára hivatkozva. Ez elsőre talán bosszantó lehet számodra, de biztosíthatlak, hogy ők sokkal szörnyebben érzik magukat emiatt és mindennél jobban szeretnék, hogy ne kelljen visszavonulniuk. Ha van egy ilyen barátod, akkor ajánld fel neki, hogy meglátogatod őt. Vigyél nekik valamit, amit elfogyaszthatnak. Még ha csak főzni segítesz nekik, már ezzel is megkönnyítheted az ő hetüket. Beszélj másoknak is erről, hogy jobban ismerjék az emberek ezt a betegséget. Beszélgess velük sokat. Próbáld meg beleképzelni magadat az ő helyzetükbe. Vajon mikor éreznéd jobban magad, ha a barátaid segítenének, vagy ha egyszerűen csak ignorálnák azt, hogy mi van veled. Talán arra vársz, hogy majd akkor találkozol velük, ha jobban vannak? Sajnos ez eltarthat egy darabig. Próbálj meg találkozni velük, értékelni fogják, Azt fogja mutatni, hogy te egy vagy azok közül, akik nem hagyják el az embert nehéz helyzetben sem. Ez nagyon jó baráttá tesz téged, és egy csodálatos emberré. Viseld ezt a címet büszkén!

10. Mi is normális emberek vagyunk és ez bárkivel megtörténhet. Informálódj és légy picit együttérzőbb
Mielőtt még beteg lettem, biztosra vettem, hogy egészséges leszek mindig. Persze, hallani olyan emberekről, akik rákosak lettek, félelmetes ritka betegségeket kaptak el, tragédiák történtek velük, stb stb. De ezek mindig csak a többi emberrel történnek. Veled soha, nem igaz? Valójában a Lyme-kór (és bármilyen más krónikus betegség) bárkinél megjelenhet. Senki sem immunis rá. Néha könyebb ezeket a gondolatokat a hátunk mögé tenni és nem foglalkozni velük. Így nem kell velük törődni. De mi van, ha egyik nap azon találod magad, hogy te vagy egy közeli hozzátartozód elkapott egy krónikus betegséget? Nem szeretnéd, hogy az emberek informálódjanak, legalább értsék a betegségedet, mindent megtegyenek azért, hogy könnyebb legyen neked? Gyakorold a türelmet, az együttérzést és az empátiát, de ne csak egy olyan emberek esetén, akiknek Lyme-kórja van, hanem az élet minden területén. Ezek a tulajdonságok nagyon fontosak egyébként is.

Forrás: http://thehealthbenefits.info/10-things-you-must-remember-when-someone-in-your-life-has-lyme/

Fordította: Varga Dániel

Lyme-Kór. Hajnali Gondolatok.

A jövőkép kezd egyre fokozatosabban beszűkülni, a tudományban, orvosokban, kutatókban való feltétlen bizalom megkopik, sőt egyre többször megkérdőjeleződik, Felvetődik a megoldatlanság, az egyéni és társadalmi betegség-kivezető út megadásának hiánya. Ezek bizony mind megterhelik a pszichét és testi-lelki megnyilvánulások sorozatát indíthatják és indítják el. Rögződik a betegségtudat a testi-lelki jelenségek fokozottabb figyelése, észlelése és egyre jobban érezzük és válik nyilvánvalóvá, hogy nem sok választásunk marad. Feszültségoldás, sport, kirándulás és minden olyan tevékenység, mely figyelmünket elirányítja a magunkba zárt tehetetlenségről, mind hozzájárulhat valamelyest ezek csökkentéséhez.

Életünkben egyre fontosabbá válnak az életminőséget szerintünk megsegítő gyógyászati és élelmiszer termékek folyamatos kutatása, a megfelelők kiválasztása, naponkénti alkalmazása és a hit, hogy éppen én és éppen most találtam meg azt, ami számomra elhozza a végleges gyógyulás reményét.

Közben a családunk, barátaink és a szélesebb társadalom a gyógyítókkal egyetemben értetlenül figyeli az általunk lényegesnek, életbevágónak, de számukra szemmel láthatatlannak tűnő megnyilvánulásainkat, panaszáradatunkat, viselkedésünket. A levont következtetés részükről szégyentelen, érthetetlen, sajnos a tudatlanságból fakadó és az empátia nagyon kis részét magában hordozó.

Társadalmi, család és baráti kapcsolatok mennek tönkre, lazulnak meg, alakulnak át. Munkahelyek kerülnek veszélybe, a családalapítás is kérdésessé válik, a jövő féltése úrrá lesz rajtunk.

A reményünk egy: vannak és lesznek olyan tanult, nagy tudású embertársaink, akik átérezve felelősségüket tesznek majd értünk a betegekért, az elesettekért, az egészséges életre vágyókért. Szerencsére ez harc jelenleg is folytatódik.

Egy lyme beteg gondolatai.

Nem Csíped Majd, Ha Megcsípnek

Az elmúlt évek enyhe telei kedveztek a környezet változásaihoz nagyon jól alkalmazkodó kullancsok elszaporodásának, ezért a szakemberek szerint 2016 tavaszától ismét kullancsinvázióra lehet számítani Magyarországon, amely a környező országokkal együtt közepesen fertőzött országnak számít. Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg fertőzött megyéink Sopron, Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye. A kullancsinvázió pedig a kullancsok által terjesztett két legismertebb és legveszélyesebb betegség – a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kóros esetek – számát is megnövelheti.

A várható kullancsinvázió pedig a kullancsok által terjesztett két legismertebb és legveszélyesebb betegség – a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme-kóros esetek – elterjedését is elősegítheti.

Forrás: Flickr/John Tann

Úgy kezdődik, mint a nátha

A vöröshasú vagy közönséges kullancs által terjesztett kullancs-encephalitis a Lyme-kór mellett a másik legsúlyosabb, ízeltlábú terjesztette betegség hazánkban. A megbetegedésből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte – ebből 40-70-et Magyarországon –, de a valós esetszám ennek a sokszorosa is lehet. A betegség felismerését nehezíti, hogy az első fázis általános tünetei, amelyek a fertőzött kullancs csípését követő 7–14. napon jelentkeznek leginkább az egyszerű meghűlésére vagy influenzáéra hasonlítanak. A betegek egyharmadánál azonban kialakul a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa is, amely általában a kullancscsípést követő negyedik héten kezdődik. Tünete a magas, 39 °C fölötti láz, tarkómerevség, aluszékonyság, koordinációs zavarok, heves fejfájás, sőt hányással, szédüléssel és eszméletvesztéssel is járhat.

Tények és tévhitek

A mai napig számos tévhit él a köztudatban a kullancsokkal és a kullancscsípés kezelésével kapcsolatban. Jegyezze meg az alábbiakat!

• Nem riasztja el a cigarettafüst és az étel, ital szaga! A közhiedelemmel ellentétben ugyancsak hatástalan a kullancs ellen – preventív céllal – fogyasztott B6 vitamin, alkohol és fokhagyma is.

• Nem szabad bekenni! Az olajos, vazelines házi kezelés hatására visszaöklendezi a sebbe a sok kórokozót tartalmazó félig megemésztett vért.

• Nem szabad piszkálni! A kullancs eltávolítására a legjobb a kifejezetten erre a célra fejlesztett kullancscsipesz. Gyufával, varrótűvel, szemöldökcsipesszel csak kárt okozhat.

• Nem fákon él, és nem tud ugrani! Nem is tudna felmászni a fára, és általában egy méternél nem is jut magasabbra.

• Nem csak az erdőben él! A kullancs élőhelye a dús aljnövényzet és a magas páratartalmú környezet, azaz nemcsak az erdőben, de a parkokban, a játszótereken és akár a gondozott kertekben is előfordul.

forrás: www.kullancsveszely.hu

Védőoltás: van gyermek és felnőtt változata is

A kullancs-encephalitis megelőzésének fontosságát a hazai és nemzetközi egészségügyi szervezetek is szorgalmazzák: a védőoltás több éve az Országos Epidemiológia Központ által ajánlott oltási körben van. Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyagot forgalmaznak, mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata is – olvasható a kullancsveszely.hu-n. Az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amelyikkel az oltásokat elkezdték. Az alapvédettség kialakításához három adag oltás szükséges, amelyet a családorvosoknál, illetve a dedikált oltóközpontokban is be lehet adatni.

Antibiotikummal a Lyme-kór ellen

A kullancs által terjesztett másik betegség a Lyme-kór, amelynek lappangási ideje változó. Legelső tünete a csípés körül megjelenő, általában ovális alakú bőrpír (Lyme-folt). A Lyme-kór megelőzése csak a kullancscsípés elkerülésével lehetséges, védőoltással elérhető immunizálás egyelőre nem létezik. A kezelés általános módja bizonyos antibiotikumok alkalmazása, melynek elmaradása életre szóló krónikus állapotot és változatos tüneteket – ízületi problémák, szív- és érrendszeri érintettség – eredményezhet.

Megjelent:

http://www.origo.hu/itthon/20160308-az-enyhe-tel-utan-kullancsinvaziora-es-megbetegedesekre-szamithatunk.html

Ha találkozott a kullancsal, ha nem tudja mi tévő legyen, ha jól jönne egy kis információ!

Keresse a Lyme Betegekért és Magyar Emberekért Családokért Alapítványt!

www.lbmecsa.hu